Μοναστήρια
Ο Πάρνωνας, ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, θεωρείται ως το «Άγιο Όρος» της Νότιας Ελλάδας λόγω της πληθώρας των μονών του. Γύρω από το Άστρος δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες επτά μοναστήρια, αντρικά και γυναικεία, που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τόσο με την αρχιτεκτονική τους όσο και με ιερότητα που αναβλύζουν. Θαυματουργικές εικόνες, ιστορικά αρχεία και απόκρημνοι βράχοι συμπληρώνουν το σκηνικών των μονών που άντεξαν στο χρόνο και τις επιδρομές των εκάστοτε κατακτητών.
Λουκούς
Ιερά Μονή Λουκούς
Η μονή Λουκούς βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Άστρους. Ανήκει στα βυζαντινοϊστορικά μνημεία του τόπου, με τη χριστιανική ζωή της να αρχίζει τον 5ο μ.Χ. αι., όταν κτίστηκε εκεί ο πρώτος χριστιανικός ναός. Στα λείψανα αυτού του ναού το 12ο μ.Χ. αιώνα ανοικοδομήθηκε ο δεύτερος, προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η μονή υπήρξε πάντοτε ανδρική μέχρι το 1946 που μετατράπηκε σε γυναικεία.
Η μονή έχει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα και κώδικες. Στον προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν γλυπτά που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και άλλα με περίτεχνο διάκοσμο που προέρχονται από το αρχαίο ιερό. Λίγα μέτρα από την μονή υπάρχει ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις χαρακτηριστικές καμάρες.
Απόσταση: 7 χλμ (περίπου 10’)
Παλαιοπαναγιάς
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς
Στις πρώτες στροφές του δρόμου Άστρους - Αγίου Πέτρου, βρίσκεται το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία (στην Αγία Ελεούσα). Από κάποια κοντινή στροφή ξεκινά ένας καλός χωματόδρομος μέχρι την αυλόπορτα της μονής. Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το καθολικό είναι σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος και έχει κτιστεί το 1814. Η πρώτη ιστορική μνεία για τη μονή γίνεται το 1612, ενώ άλλοι αναφέρουν το 1310. Το γυναικείο σήμερα μοναστήρι διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι.
Απόσταση: 8 χλμ (περίπου 10’)
Μαλεβής
Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής
Κοντά στην κορυφή του Μαλεβού (Πάρνωνας), από όπου πήρε την ονομασία Μαλεβή, ιδρύθηκε το 717 μ.Χ. το πρώτο μοναστήρι προς τιμήν της Παναγίας. Στη Μαλεβή μόνασε από το 1601 ως το 1651 ο Ν. Τερζάκης με το όνομα Νείλος, που μετά το θάνατό του διαπιστώθηκε η αγιότητά του και εορτάζεται στις 7 Μαΐου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, ενώ στη μονή εορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου η Κοίμησή του. Στη μονή υπάρχει μία θαυματουργική εικόνα από τις συνολικά 70, που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο, χάρη στο οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται. Η μονή μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία το 1949.
Απόσταση: 32 χλμ (περίπου 40’)
Προδρόμου
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Περδικόβρυσης
Θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου, με παρουσία από το 1126 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένες επιγραφές, και πλούσια ιστορία. Η ανδρική αυτή μονή έχει χτιστεί σε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό βραχώδες τοπίο, αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Τάνου κοντά στο χωριό Περδικόβρυση του Καστριού. Λόγω της απρόσιτης θέσης του, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 σαν ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επιδρομών του. Μάλιστα ο νερόμυλός του άλεθε πυρίτιδα για τις ανάγκες του αγώνα. Είναι το μόνο μοναστήρι που άντεξε την πολιορκία από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, ο οποίος το πολιόρκησε δύο φορές χωρίς επιτυχία.
Απόσταση: 30 χλμ (περίπου 60’)
Έλωνας
Παναγία η Έλωνα
Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή δημιουργήθηκε όταν η εικόνα της Παναγίας παρουσιάστηκε με θαυμαστό τρόπο σε βοσκούς της περιοχής, οι οποίοι έντρομοι βρήκαν την εικόνα πάνω στους πελώριους κόκκινους βράχους του Πάρνωνα και μπροστά της ένα αναμμένο καντήλι. Μην μπορώντας να φτάσουν στο σημείο εκείνο προσεύχονταν όλη μέρα και νύχτα κάτω από το φοβερό βράχο και τα χαράματα βρήκαν την εικόνα χαμηλότερα, όπου και έκτισαν τελικά το ναό της μονής. Το 1809 πάνω στον παλαιό ναό κτίστηκε ο σημερινός ναός, ένας απλός ορθογώνιος δίχως τρούλο, που εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από το 1972 η μονή λειτουργεί ως γυναικεία. Τα θαύματα που μαρτυρούν οι επισκέπτες της μονής είναι πολλά και θαυμαστά.
Απόσταση: 70 χλμ (περίπου 90’)
Αρτοκωστάς
Ιερά Μονή Παναγίας Αρτοκωστάς
Το μοναστήρι της Αρτοκωστάς αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά μοναστικά κέντρα της Κυνουρίας με διατηρημένη την παραδοσιακή μορφή του. Ο επισκέπτης βρίσκει τη σημερινή γυναικεία μονή, καθώς διατρέχει τις βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα με κατεύθυνση προς τον Πραστό. Βορειανατολικά από το εν λειτουργία μοναστήρι, υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς βυζαντικνής μονής, γνωστή ως «Κάτω Παναγιά». Παραμένει άγνωστο γιατί η μονή αυτή εγκαταλείφθηκε και αργότερα κτίστηκε η καινούρια ψηλότερα. Η αρχική μονή της Παναγίας υπήρξε η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη μονή της Τσακωνιάς.
Απόσταση: 25 χλμ (περίπου 30’)
Καρυάς
Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς
Κοντά στη Μονή Αρτοκωστάς και στο δρόμο προς το Πραστό, βρίσκεται η μονή προς τιμήν του Αγίου Νικολάου. Θυμίζοντας Άγιο Όρος λόγω της μορφής του, σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε στα 1580 μ.Χ. από μοναχούς των Καρυών του Άθω, που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από επιδρομή των Αγαρηνών. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ανέγερση της Μονής τοποθετείται στα 1620-21. Η Μονή είναι γνωστή κυρίως λόγω των ιδιαίτερων αγιογραφιών του Γεωργίου Μόσχου (1638). Το 1970 η μονή μετατρέπεται σε γυναικεία, ως μετόχι της μονής Λουκούς, αλλά για αρκετά μεγάλο διάστημα παρέμεινε εκτός λειτουργίας, έως το 1993 που έγινε η επανασύστασή της.
Απόσταση: 25 χλμ (περίπου 30’)