Μουσεία
Πέρα από το γραφικό του χαρακτήρα με τη θαλασσινή αύρα, το Άστρος φημίζεται για την ιστορία του, από την αρχαιότητα έως τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης. Στο Μουσείο της Κυνουρίας εκτίθενται ευρύματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Εύας και της Θυρέας, στην τοποθεσία της Β’ Εθνοσυνέλευσης του Άστρους, κατά την οποία αναθεωρήθηκε το Πολίτευμα και το Σύνταγμα κατά τους πρώτους χρόνους της Επανάστασης. Το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο της Ελιάς συμπληρώνουν τον τοπικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τα επαγγέλματα και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής.
Αρχαιολογικό Άστρους
Το Αρχ. Μουσείο, ή αλλιώς Μουσείο της Κυνουρίας, βρίσκεται στο Μεσόγειο Άστρος και στεγάζεται στο παραδοσιακό κτήριο της πρώην σχολής Καρυτσιώτη, δίπλα στο χώρο που έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση το 1823. Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα και συλλογή μαρμάρινων επιγραφών από την έπαυλη του Ηρώδου Αττικού από την αρχαία Εύα (Λουκού), ευρήματα από την περιοχή της αρχαίας Θυρέας, καθώς και αντικείμενα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Η αυλή του μουσείου περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.
Απόσταση: 4 χλμ (περίπου 5΄)
Λαογραφικό Άστρους
Στο Μεσόγειο Άστρος, με πρωτοβουλία των καθηγητών και την συμμετοχή των μαθητών του ΕπαΛ, έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει καθημερινές συνήθειες, δραστηριότητες και επαγγέλματα μιας πιο μακρινής εποχής. Ο πεταλωτής, ο τσαγκάρης, ο γανωματής, ο κουρέας, ο αμπελουργός, ο ξυλουργός, ένα τυπικό δωμάτιο εκείνης της εποχής, ο αργαλιός κ.ά, αποκτούν υπόσταση και μαζί με τα καθημερινά αντικείμενα εκείνης της εποχής ξυπνούν τη συλλογική μνήμη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κυνουρίας.
Απόσταση: 4 χλμ (περίπου 5΄)
Ελιάς Κορακοβουνίου
Αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το Μουσείο Ελιάς στο Κορακοβούνι αναβιώνει τις παλιές μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου, χαρακτηριστική δραστηριότητα του τόπου. Αναπαλαιώνοντας το ελαιοτριβείο του προπάππου του, που λειτουργούσε κανονικά ως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο κ. Π. Πετρόπουλος, δίνει στους σύγχρονους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον εργάτη με τα κοφίνια, το στοιβαδόρο, το θερμαστή και τους άλλους εργάτες του λιοτριβιού. Επίσης, εκτίθενται τα παλιά μηχανήματα και εργαλεία που έδιναν αργά και κοπιαστικά το αγνό και παρθένο λάδι της εποχής εκείνης.
Απόσταση: 10 χλμ (περίπου 10’)